fredag 12 november 2010

Hörselmätning

 Om maskering kan jag skriva i morgon.

                                                   





Audionomen sitter vid bordet och patienten sitter där det lyser i det rummet och trycker på en knapp.



 Hörselmätning


Det finns en mängd olika metoder att mäta vår hörsel. Vilken mätningsmetod man använder sig av beror på ålder, grad av hörselnedsättning och sjukdomar hos petienter.
Den vanligaste hörselmätningen man använder sig av är tonaudiometri som innebär bestämning av hörtrösklar dvs den hörbara ljudstyrkan för rena toner av olika frekvanser (125. 250. 500. 750. 1,5. 2. 3. 4. 6. 8 kHz.)
Tonaudiumetri utförs monauralt ( på ett öra i taget). Testet presenteras som luftledning, benledning och ibland maskering med. Men den vanligaste är luftledning och benledning. När man gör en hörseltest på en person så bruka personen sitta i en speciell ljudisolerad box (rum) och trycker på en knapp som finns både till höger och vänster. Personen har två knapppar i händer som han/hon trycker på när personen hör ljud och jag som sitter utanför kan se det via instrumenten som jag sitter vid. På tonaudiumetrin lyser en lampa grönt som betyder att personen hör signalen. Jag har också ögonkontak med personen under hela mätningen. När vi är klara med hörseltestet så har jag svarat i ett audiogram där man ser X 0 > <.
När man gör lufledning så använder ; X= vänster. 0 = höger
Benledning använder ;  >= höger  < = vänster.


Varför gör man hörselmätning?

Dels gör man för att ta reda hur personen hör och dels var någonstans i hörselsystemet hörselskadan är lokaliserad. En hörselskada kan finnas på flera nivåer; i ytterörat, mellan örat, i inneörat eller central dv i hjärnstammen eller hjärnbark (cortex)
 
Arten och graden av en hörselnedsättning påverkas av var skadan är lokaliserad. De två huvudgrupperna av hörselskada som kan lokaliseras är ledningshinder och sensorineural hörselskada.
Ledningshinder innebär att skadan drabbat örats ljudöverföring i ytteröra, hörselgång eller mellanöra.
Sensorineural hörselskada innebär att hörselskadan drabbat hörselsinnets nervbanor från innerörats sinnesceller och uppåt.

Här kan man se hur en person med ledninghinder hör.

Sår hör en person som har frisk öra.

En person som har en skada i inneörat hör på detta sättet.

Personen har en måttlig hörselnedsättning.

Inga kommentarer: